Czas na drugą część: coś słodkiego, dającego chyba jeszcze więcej
poczucia bezpieczeństwa niż krem z dyni. Panie i Panowie… wegański budyń
czekoladowy! Jest intensywny w smaku, gęsty, aksamitny… nic więcej nie
potrzeba. A na dodatek robi go się tak szybko, że może być nie tylko deserem,
ale też śniadaniem, które poprawia samopoczucie i już od rana nastraja
pozytywnie!
Składniki (4 porcje):
- 4,5 szklanki mleka ryżowego
- 250 g płatków owsianych
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 ml mocnej kawy
- kilka łyżek miodu lub syropu z agawy (do smaku)
Przygotowanie:
1) Płatki owsiane zmiel w młynku (np. do kawy) na mąkę.
2) Do garnka wlej mleko, zacznij je podgrzewać i ciągle mieszając
wsypuj zmielone płatki, tak aby konsystencja była jednolita.
3) Czekoladę posiekaj lub połam na kawałki i wrzuć do garnka z
gotującym się budyniem. Mieszaj, aż się rozpuści.
4) Do budyniu dolej kawę i, do smaku, miód lub syrop z agawy.
5) Gotuj mieszając, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Jeśli w budyniu
zostały grudki, możesz rozbić je przy pomocy ręcznego blendera.
6) Przełóż deser do miseczek lub pucharków i udekoruj bakaliami.
Świetnie smakuje też, jeśli do budyniu (po zdjęciu z ognia i ew. miksowaniu)
wmiesza się pokrojone na kawałki suszone daktyle. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz