czwartek, 24 października 2013

Czekoladowo-bananowe smufi z masłem orzechowym



Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych smufi. Poza oczywistym argumentem „za“, czyli kombinacją banana, czekolady i masła orzechowego, na jego korzyść przemawia również aspekt czysto praktyczny.
Brudzenie rąk w kuchni oczywiście jest super i daje bardzo bezpośredni kontakt z jedzeniem, ale niekoniecznie jest dobrym pomysłem na poranki, kiedy w pośpiechu chcemy przygotować coś, co da nam energię na kilka godzin, a na dodatek będzie zdrowe, smaczne i „na wynos“. Oto ratunek dla wszystkich zabieganych, którzy nie lubią zmywać naczyń.

Składniki:
- 1 banan
- ½ - ¾ szklanki mleka z orzechów laskowych
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka kakao
- ew. kilka kostek gorzekiej czekolady

Przygotowanie:
1) Banana obierz i pokrój na kawałki.
2) Zmiksuj blenderem banana i ½ szklanki mleka tak, aby nie było grudek.
3) Dodaj masło orzechowe i kakao, ponownie zmiksuj, żeby otrzymać gładkie smufi. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej mleka, ale nie szalej za bardzo, bo to smufi zdecydowanie jest z „tych gęstych“!
4) Jeśli masz czas, stop czekoladę i od wewnątrz ozdób nią ścianki szklanki. Później wlej  smufi i rozkoszuj się perfekcyjnym połączeniem!

2 komentarze: