piątek, 17 stycznia 2014

Moja ulubiona sałatka i najlepszy sposób na sól



Właściwie nie ma dla mnie dnia bez sałatki, a ta z gomasio jest moją ulubioną. I chociaż wydawać by się mogło, że zimą liście i surowe warzywa są mniej atrakcyjne niż porządna miska ciepłej kaszy, to ja obstaję przy swoim i wytrwale ich bronię. Przygotowanie takiej lekkiej kolacji zajmuje dosłownie kilka minut, a witaminowa bomba przyda się każdemu.
Awokado to źródło zdrowego tłuszczu, który nie tylko nie tuczy, ale wręcz pomaga pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Oprócz tego dobrze wpływa na nasz układ krwionośny i kondycję skóry, a nawet chroni przed poważnymi chorobami, takimi jak cukrzyca.
Podobnie jest z orzechami nerkowca: wiele osób unika bakalii w obawie przed ich kalorycznością i wysoką zawartością tłuszczu. A jednak! Nerkowce pomagają obniżyć ciśnienie, chronią przed nowotworami, wzmacniają kości i włosy, a także ułatwiają trawienie. I znowu pozory mylą: nerkowce również sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi.
I do tego jeszcze tajemnicze gomasio. Czyli po prostu sól sezamowa. Przygotowuje się ją w kilka minut i przechowuje w szczelnym pojemniczku. Jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego solenia: źródło białka, wapnia, żelaza i magnezu. Na dodatek przepyszne! Spróbujcie sami, a przekonacie się, że taki niepozorny dodatek może zupełnie odmienić każde danie.


Gomasio
Składniki:
- 10 łyżek łuskanych ziaren sezamu (ok. 100 g)
- 1 łyżka soli

Przygotowanie:
1) Na rozgrzanej suchej patelni upraż sezam z solą na złoty kolor. Uważaj, aby ziarna się nie przypaliły.
2) Uprażony sezam przesyp do miseczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3) Ziarna rozgnieć w moździerzu lub zmiel blenderem na przypominający gruby piasek proszek. Nie ucieraj zbyt długo, by część ziaren pozostała w całości. Przechowuj w szczelnym pojemniku i używaj do posypywania sałatek, zup kremów i wszystkiego, na co masz ochotę.

Moja ulubiona sałatka (2 porcje):
Składniki:
sos:
- 2 łyżeczki tahini
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- odrobina wody do rozrzedzenia

sałatka:
- 2 garści rukoli
- 2 garści małych liści szpinaku
- 1/2 awokado
- 4 suszone pomidory (w oleju)
- 2 garstki orzechów nerkowca
- 1 świeży pomidor
- gomasio do posypania

Przygotowanie:
1) Rukolę i szpinak umyj i dokładnie osusz. Przełóż do miski, w której będziesz podawać sałatkę.
2) Na liściach ułóż obrane i pokrojone w cienkie plasterki awokado, pokrojone w drobną kostkę pomidory (suszone i świeże) i orzechy nerkowca.
3)Całość posyp gomasio.
3) W słoiczku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz