poniedziałek, 6 stycznia 2014

Burgery z ciecierzycy i fasoli



Każdy lubi burgery, ale nie każdy wie, że wegańskie są zdrowsze i(chociaż to już rzecz gustu) zazwyczaj lepsze niż te tradycyjne, mięsne. Nie każdy też słyszał jak łatwo można przygotować je samemu w domu.
Ze składnikami kombinować można dowolnie, chociaż najpopularniejsze bazy to zdecydowanie soczewica, ciecierzyca i fasola. Do środka warto też dodać coś, co zaostrzy smak: cebulę, paprykę, a nawet chili. Żeby uniknąć rozpadania się burgerów, masę powinno się zagęścić np. zmielonym siemieniem lnianym, które w kwestii lepkości działa trochę jak jajko. Doprawiamy tradycyjnie, czyli według własnego uznania: jeśli w masie, tak jak w dzisiejszych burgerach, są wzbogacające smak warzywa, wystarczy trochę soli i pieprzu. Ale eksperymentujcie! Świeże lub suszone zioła, np. kolendra, przyprawy, np. asafetyda, kmin, czy czarnuszka znakomicie sprawdzą się przy modyfikowaniu przepisów.
Mam nadzieję, że dzisiejsza propozycja spełni oczekiwania burgersmakoszy, a tym jeszcze nieprzekonanym udowodni, że przy niewielkim wysiłku możemy sami przygotować pyszną i zdrową odmianę popularnego, ugh, fast fooda.

Składniki (6-8 sztuk):
- 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (po odsączeniu)
- 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej (po odsączeniu)
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- ¾ szklanki orzeszków ziemnych (mogą być solone)
- ½ szklanki pestek słonecznika
- 1 papryczka jalapeno
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub więcej, by burgery dały się lepić i się nie rozpadały)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej pomiń i dodaj więcej soli)
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- ew. do podania: pieczywo burgerowe lub bułki grahamki, ulubiona sałata, świeże pomidory, plastry cebuli, ogórki konserwowe, sosy

Przygotowanie:
1) Cebulę i paprykę drobno posiekaj lub zmiksuj na kawałeczki w robocie kuchennym. Odstaw na bok.
2) W robocie kuchennym zmiksuj na stosunkowo gładką masę orzeszki ziemne, pestki słonecznika, jalapeno, oliwę i sos sojowy. Dodaj masę do poszatkowanej cebuli i papryki i wymieszaj.
3) Ciecierzycę i fasolę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do pozostałych składników i wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Dosyp siemię lniane tak, aby konsystencja pozwalała na formowanie dość trwałych burgerów. Dopraw solą i pieprzem, raz jeszcze wymieszaj składniki.
4) Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż burgery tak, aby były rumiane z obu stron. Podawaj  jak lubisz,np. w bułce, z warzywami i ulubionymi sosami. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się takie burgery :) Robiłam już kiedyś podobne, ale z samej fasoli. Ta wersja dużo bardziej mi się podoba. Przepis zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja właśnie bardzo lubię wegańskie dania. są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. świetny pomysł na burgery!

    OdpowiedzUsuń