Każdy lubi burgery, ale nie każdy wie, że
wegańskie są zdrowsze i(chociaż to już rzecz gustu) zazwyczaj lepsze niż te
tradycyjne, mięsne. Nie każdy też słyszał jak łatwo można przygotować je samemu
w domu.
Ze składnikami kombinować można dowolnie,
chociaż najpopularniejsze bazy to zdecydowanie soczewica, ciecierzyca i fasola.
Do środka warto też dodać coś, co zaostrzy smak: cebulę, paprykę, a nawet
chili. Żeby uniknąć rozpadania się burgerów, masę powinno się zagęścić np.
zmielonym siemieniem lnianym, które w kwestii lepkości działa trochę jak jajko.
Doprawiamy tradycyjnie, czyli według własnego uznania: jeśli w masie, tak jak w
dzisiejszych burgerach, są wzbogacające smak warzywa, wystarczy trochę soli i
pieprzu. Ale eksperymentujcie! Świeże lub suszone zioła, np. kolendra,
przyprawy, np. asafetyda, kmin, czy czarnuszka znakomicie sprawdzą się przy
modyfikowaniu przepisów.
Mam nadzieję, że dzisiejsza propozycja spełni
oczekiwania burgersmakoszy, a tym jeszcze nieprzekonanym udowodni, że przy
niewielkim wysiłku możemy sami przygotować pyszną i zdrową odmianę popularnego,
ugh, fast fooda.
Składniki (6-8 sztuk):
- 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (po
odsączeniu)
- 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej (po
odsączeniu)
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- ¾ szklanki orzeszków ziemnych (mogą być
solone)
- ½ szklanki pestek słonecznika
- 1 papryczka jalapeno
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub
więcej, by burgery dały się lepić i się nie rozpadały)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej pomiń i dodaj więcej soli)
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- ew. do podania: pieczywo burgerowe lub bułki
grahamki, ulubiona sałata, świeże pomidory, plastry cebuli, ogórki konserwowe,
sosy
Przygotowanie:
1) Cebulę i paprykę drobno posiekaj lub
zmiksuj na kawałeczki w robocie kuchennym. Odstaw na bok.
2) W robocie kuchennym zmiksuj na stosunkowo
gładką masę orzeszki ziemne, pestki słonecznika, jalapeno, oliwę i sos sojowy.
Dodaj masę do poszatkowanej cebuli i papryki i wymieszaj.
3) Ciecierzycę i fasolę zblenduj na jednolitą
masę. Dodaj do pozostałych składników i wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej
ręką. Dosyp siemię lniane tak, aby konsystencja pozwalała na formowanie dość
trwałych burgerów. Dopraw solą i pieprzem, raz jeszcze wymieszaj składniki.
4) Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż burgery
tak, aby były rumiane z obu stron. Podawaj jak lubisz,np. w bułce, z warzywami i ulubionymi
sosami. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPodobają mi się takie burgery :) Robiłam już kiedyś podobne, ale z samej fasoli. Ta wersja dużo bardziej mi się podoba. Przepis zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńja właśnie bardzo lubię wegańskie dania. są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. świetny pomysł na burgery!
OdpowiedzUsuń