sobota, 25 stycznia 2014

Daktylowe smarowidło z chili


Znacie karob? Jest coraz popularniejszy i nawet jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, to warto to zmienić. 

Karob podobno ma być jak czekolada. A w każdym razie to próbują nam wmówić chyba wszystkie portale poświęcone zdrowej żywności.
Szczerze mówiąc nie jestem co do tego przekonana i do mojego smarowidła dodałam jednak kilka kostek gorzkiej czekolady, ale i karobowi nie odmówię paru pozytywnych słów.

Przede wszystkim - ma interesujący smak, nawet jeśli niekoniecznie pokrywa się on z tym, czego spodziewamy się próbując karobu po raz pierwszy. 
A ponadto jest super zdrowy. Zawiera nierozpuszczalny błonnik, który wspomaga trawienie. Jest bogaty w antyoksydanty, zatem zmniejsza ryzyko nowotworów. Dzięki zawartości fosforu, wapnia, żelaza i witaminy E, wzmacnia nasze kości, korzystnie wpływa na odporność i pomaga uporać się z anemią.

Zatem nawet jeśli nie jesteście stuprocentowo przekonani do smaku karobu, to spróbujcie dodawać go do posiłków stopniowo, w niewielkich ilościach. Na początek proponuję  daktylowy krem, który zawiera i zdrowy karob, i prawdziwe czekoladową, niczego nieudającą czekoladę.

Składniki:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżeczki karobu
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1/3 papryczki chili (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, do smaku)

Przygotowanie:
1) Daktyle namocz przez 3 godziny (lub dłużej) w przegotowanej wodzie.
2) Odcedź daktyle, strząchnij z nich nadmiar płynu. Włóż owoce do robota kuchennego (sprawdzi się również blender ręczny).
3) Zmiksuj daktyle na gładką masę. 
4) Dodaj karob, drobno posiekaną czekoladę, chili i pieprz cayenne, ponownie zmiksuj, aby otrzymać jednolitą pastę. Przełóż do szczelnego pojemniczka. Podawaj z pieczywem, naleśnikami lub jedz prosto ze słoika. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz