niedziela, 12 stycznia 2014

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów



Pasty zdecydowanie coś w sobie mają. To chyba ta prostota. Niezależnie, czy chodzi o hummus, babę ganoush, czy też smarowidło z zielonego groszku, pomysł jedno- lub dwuskładnikowej bazy i kilku dobrze dobranych przypraw nie ma sobie równych. 
Coś, co sprawdza się i jako szybka przekąska w biegu, i jako dodatek do leniwego śniadania, po prostu musi zostać docenione. A  już na pewno, jeśli jest to połączenie delikatnej zielonej soczewicy, intensywnego smaku suszonych pomidorów i odrobiny egzotyki z garam masali. Nie będę Was dłużej przekonywać... spróbujcie sami!

Składniki:
- 200 g suchej zielonej soczewicy
- 100 g suszonych pomidorów w oleju (po odsączeniu)
- 1,5 łyżki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej pomiń i dodaj więcej soli)
- 1,5 łyżeczki garam masala
- sól
- pieprz cayenne

Przygotowanie:
1) Soczewicę opłucz i namocz w wodzie przez ok. 2 godziny (lub dłużej). Gdy namięknie, odsącz, zalej czystą wodą i ugotuj do miękkości.
2) W robocie kuchennym dokładnie zmiksuj soczewicę na gładką masę.
3) Dodaj suszone pomidory, ponownie zblenduj, aby pasta była jednolita.
4) Dodaj sos sojowy i garam masalę, zmiksuj. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę letniej wody, by rozrzedzić pastę.
5) Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Pastę możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku przez kilka dni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz