niedziela, 16 lutego 2014

Zupa krem z pieczonych batatów

Bataty w Polsce wciąż są trochę tajemnicze i nie zawsze wiadomo co z nimi zrobić. Niby to ziemniaki, ale trochę jakby marchewkowe, niby słodkie, ale jednak na obiad.
Wszystkim, którzy jeszcze batatów nie oswoili, a także tym, którzy - podobnie jak ja - są w nich zakochani po uszy, polecam dzisiejszy wegański przepis na zupę. 
Podpieczenie warzyw zamyka w nich cały aromat, który później uwalnia się w kremie i nigdzie nie ucieka. Gałka muszkatołowa  i biały pieprz przyjemnie przełamują słodycz batatów i pozwalają zachować równowagę smaków. A dodatek chrupiących prażonych migdałów urozmaica konsystencję i zmusza do gryzienia. Proste, ale nie nudne :)

Ach, i ciąg dalszy dobrych wiadomości! Zapraszam na Facebooka, gdzie już możecie znaleźć profil mojej wege kawiarni, o otwarciu której pisałam w poprzednim poście


Składniki (6 porcji):
- 1 kg batatów
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju kokosowego (2 do posmarowania warzyw i 2 do zeszklenia cebuli)
- 2 czubate łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz biały
- do podania: 6 łyżek migdałów (obranych, pokrojonych w słupki - w sklepach dostępne są migdały już w takiej formie), natka pietruszki

Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w wersji bez termoobiegu nieco więcej: 190 - 200 stopni).
2) Bataty i pietruszkę obierz, przekrój na pół i pokrój w kawałki o grubości ok. 0,5-1 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3) Posmaruj bataty i pietruszkę dwiema łyżkami oleju kokosowego i posyp gałką muszkatołową. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 min.
4) W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju kokosowego. Dodaj cebulę, lekko podlej wodą i smaż, aż cebula się zeszkli.
5) Do garnka dodaj upieczone bataty i pietruszkę, zalej gorącą wodą (na ok. 2 cm powyżej powierzchni warzyw). Posól i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną.
6) W tym czasie upraż migdały na patelni na złoty kolor.
7) Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną natką pietruszki i prażonymi migdałami. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja niestety nie miałam jeszcze okazji spróbować batatów, gdyż nie spotkałam ich w żadnym sklepie. Mam nadzieję, że w końcu gdzieś je wynajdę i będę mogła zaserwować sobie taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukaj koniecznie, może popróbuj w internecie? Naprawdę warto!:)

      Usuń