niedziela, 22 grudnia 2013

Bezglutenowe świąteczne ciastka



Dzisiaj będzie krótko, bo chociaż spieszyć się nie można, to jednak przed Świętami chyba każdy ma do zrobienia więcej, niż czas pozwala.
Na szczęście w przedgwiazdkowym zamieszaniu udało mi się przygotować jeszcze jeden przepis na jadalne upominki. To nie są tradycyjne pierniki, ale kruche bezglutenowe ciasteczka z korzennymi przyprawami.
Robi się je stosunkowo szybko, zatem jeśli jeszcze nie macie dla kogoś prezentu, a czas nagli, to te ciacha mogą okazać się dobrym rozwiązaniem. Nie ma po nich zbyt wiele zmywania, łatwo je ładnie zapakować, a do tego są pyszne i zdrowe.
Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tym pośpiechu chwilę wytchnienia, ugotuje coś pysznego i spędzi ciepły czas z bliskimi. Ja lecę do kuchni, a Wam zostawiam przepis i życzę wspaniałych Świąt!

Składniki (ok. 25 – 30 szt.):
- 1 1/3 szklanki mąki gryczanej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 120 g ghee (masła klarowanego), w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody

Przygotowanie:
1) Zmielone siemię lniane zalej dwiema łyżkami letniej wody i odstaw do napęcznienia.
2) W misce wymieszaj mąkę, sól i przyprawy.
3) W osobnym naczyniu (tym „docelowym”, zatem dość dużym) utrzyj masło klarowane z syropem klonowym i miodem na jasną, puszystą masę. Dodaj napęczniałe w wodzie siemię lniane i ucieraj jeszcze przez kilka minut.
4) Do maślanej masy stopniowo dodawaj mąkę z przyprawami, wciąż ucierając.
5) Kiedy ciasto będzie jednolite, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę. (To luźne ciasto, nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki.)
6) Rozgrzej piekarnik do 175oC.
7) Wyjmij masę z lodówki i formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, by miały ok 5-8 mm grubości i układaj w odstępach na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
8) Piecz około 15 minut, a po wyjęciu z piekarnika przełóż na metalową kratkę, by ciastka wystygły i lekko stwardniały. Przełóż do ładnego słoika lub obwiąż prezentowymi wstążeczkami. Gotowe :)

1 komentarz:

  1. Super przepis. Zrobię te ciastezka i podaruję bliskim, ślicznie wyglądają przepasane kokardką :)

    OdpowiedzUsuń