Dzisiaj będzie krótko, bo chociaż spieszyć się
nie można, to jednak przed Świętami chyba każdy ma do zrobienia więcej, niż czas
pozwala.
Na szczęście w przedgwiazdkowym zamieszaniu
udało mi się przygotować jeszcze jeden przepis na jadalne upominki. To nie są
tradycyjne pierniki, ale kruche bezglutenowe ciasteczka z korzennymi przyprawami.
Robi się je stosunkowo szybko, zatem jeśli
jeszcze nie macie dla kogoś prezentu, a czas nagli, to te ciacha mogą okazać
się dobrym rozwiązaniem. Nie ma po nich zbyt wiele zmywania, łatwo je ładnie
zapakować, a do tego są pyszne i zdrowe.
Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tym
pośpiechu chwilę wytchnienia, ugotuje coś pysznego i spędzi ciepły czas z
bliskimi. Ja lecę do kuchni, a Wam zostawiam przepis i życzę wspaniałych Świąt!
Składniki (ok. 25 – 30 szt.):
- 1 1/3
szklanki mąki gryczanej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 120 g ghee (masła klarowanego), w
temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2
łyżki letniej wody
Przygotowanie:
1) Zmielone siemię lniane zalej dwiema łyżkami
letniej wody i odstaw do napęcznienia.
2) W misce wymieszaj mąkę, sól i przyprawy.
3) W osobnym naczyniu (tym „docelowym”, zatem dość dużym) utrzyj masło
klarowane z syropem klonowym i miodem na jasną, puszystą masę. Dodaj
napęczniałe w wodzie siemię lniane i ucieraj jeszcze przez kilka minut.
4) Do maślanej masy stopniowo dodawaj mąkę z przyprawami, wciąż
ucierając.
5) Kiedy ciasto będzie jednolite, zawiń je w folię i wstaw do lodówki
na minimum godzinę. (To luźne ciasto, nie ma potrzeby dosypywania większej
ilości mąki.)
6) Rozgrzej piekarnik do 175oC.
7) Wyjmij masę z lodówki i formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha
włoskiego. Spłaszczaj je, by miały ok 5-8 mm grubości i układaj w odstępach na
wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
8) Piecz około 15 minut, a po wyjęciu z piekarnika przełóż na metalową
kratkę, by ciastka wystygły i lekko stwardniały. Przełóż do ładnego słoika lub
obwiąż prezentowymi wstążeczkami. Gotowe :)
Super przepis. Zrobię te ciastezka i podaruję bliskim, ślicznie wyglądają przepasane kokardką :)
OdpowiedzUsuń