niedziela, 29 grudnia 2013

Krem marchwiowy z imbirem



Święta bez wątpienia są bardzo przyjemne, ale przy okazji są też obciążające. Dlatego po gwiazdkowym obżarstwie proponuję coś lżejszego: zupę z marchwi z rozgrzewającym i oczyszczającym imbirem. O marchewce powiedziane zostało już chyba wszystko, a i o imbirze pisałam na blogu kilkakrotnie, np. przy okazji jaglanki. Zatem dziś nie będę rozpisywać się na temat wszystkich wspaniałości, jakie znajdziecie w tej zupie. Przekonajcie się sami, ja po prostu zostawiam Was z przepisem J

Składniki (6 porcji):
- 1 kg marchwi
- 1 cebula
- 2 ziemniaki (łącznie ok. 400 g)
- kawałek korzenia imbiru (ok. 30 g)
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 litra wody (lub więcej)
- sok z ½ cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól
- olej lniany do polania
- nasiona dyni lub słonecznika do posypania

Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie podsmaż.
2) Do garnka dodaj obrany i drobno posiekany imbir. Kontynuuj smażenie, aż cebula się zeszkli.
3) Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój na nieduże kawałki. (Marchewkę najłatwiej pokroić na grube plastry, a ziemniaki w kostkę.) Dodaj warzywa do garnka z cebulą.
4) Podlej warzywa wodą i lekko podduś, a następnie zalej bulionem i gotuj, aż marchewka i ziemniaki będą miękkie.
5) Zmiksuj warzywa na krem, dopraw solą i sokiem z cytryny. Dolej jeszcze ok. 2 szklanek wody, aby rozrzedzić zupę. Podawaj polane olejem lnianym i posypane nasionami dyni lub słonecznika.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam kremy, ale marchewkowego jeszcze nie próbowałam. Musi smakować wspaniale :)
    Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie kremy ! A najlepsze są z grzankami lub serem lub własnie z prażonymi ziarnami/orzechami <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej...piekny zapraszam do pomarańczowej kategorii teczy smaków 3 ! :) taki kolor nie moze go nie byc :D http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń