sobota, 7 grudnia 2013

Kokosowy krem z orzechów macadamia



Idą Święta, a Święta to także prezenty. Zamiast przygotowywać przepisy na tradycyjne potrawy, postanowiłam zaproponować Wam sposoby na własnoręczne przygotowanie jadalnych upominków. Dlatego w najbliższym czasie na blogu zamieszczać będę przepisy na zdrowe słodkości, które z łatwością można ładnie zapakować i podarować najbliższym. Będzie coś wegańskiego, coś bezglutenowego, zdrowa wersja korzennych ciasteczek… wszystko, czego dusza zapragnie! Dawanie własnoręcznie wykonanych prezentów jest dużo przyjemniejsze (dla obu stron!) i bardziej osobiste, niż stawianie na te gotowe, kupione w sklepie. Zwłaszcza wtedy, kiedy prezent można zjeść ;)

Na początek coś, co może odmienić Wasze życie. Żadna nutella prawdopodobnie nie będzie już tak atrakcyjna, a możliwe, że nawet masło fistaszkowe przestanie kusić. Oto delikatny, kokosowy krem z orzechów macadamia. Idealny na naleśniki, tosty, w połączeniu z owocami lub najzwyczajniej w świecie wyjadany prosto ze słoika. Trudno uwierzyć, że z zaledwie trzech składników można przygotować coś tak dobrego i zaskakującego. A jednak!


Składniki (na jeden słoik):
- 2 pełne szklanki obranych orzechów macadamia
- 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:
1) Orzechy upraż na suchej patelni na złoty kolor. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
2) Odmierz 4 łyżki wiórków i również je upraż na suchej patelni, aż zrobią się złociste. Przesyp do miseczki i pozwól im wystygnąć.
3) Do robota kuchennego wsyp orzechy i zacznij miksować. W trakcie miksowania możesz robić przerwy, żeby zebrać kawałki przyklejone do boków naczynia. Miksuj tak długo, aż orzechy zaczną puszczać olej i zamieniać się w pastę.
4) Dodaj wiórki kokosowe (4 łyżki prażonych + 2 łyżki nieprażonych), kontynuuj miksowanie.
5) Posłodź syropem z agawy i miksuj do momentu, gdy orzechy będą dobrze zmielone, a masa będzie miała konsystencję kremu z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Przełóż do szczelnego słoiczka. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Rewelacyjne połączenie smaków! Jestem pewna, że ten krem zagości pod moją choinką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi smakować obłędnie ! Szkoda że te orzechy są takie drogie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, co za krem! nie dość, że orzechowy to jeszcze z kokosową nutą - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale krem , brzmi cudnie i nie mogę się doczekać reszty przepisów

    OdpowiedzUsuń