Idą Święta, a Święta to także prezenty. Zamiast
przygotowywać przepisy na tradycyjne potrawy, postanowiłam zaproponować Wam
sposoby na własnoręczne przygotowanie jadalnych upominków. Dlatego w
najbliższym czasie na blogu zamieszczać będę przepisy na zdrowe słodkości,
które z łatwością można ładnie zapakować i podarować najbliższym. Będzie coś wegańskiego, coś bezglutenowego, zdrowa wersja korzennych ciasteczek…
wszystko, czego dusza zapragnie! Dawanie własnoręcznie wykonanych prezentów jest dużo przyjemniejsze (dla obu stron!) i bardziej osobiste, niż stawianie na te gotowe, kupione w sklepie. Zwłaszcza wtedy, kiedy prezent można zjeść ;)
Na początek coś, co może odmienić Wasze życie.
Żadna nutella prawdopodobnie nie będzie już tak atrakcyjna, a możliwe, że nawet
masło fistaszkowe przestanie kusić. Oto delikatny, kokosowy krem z orzechów
macadamia. Idealny na naleśniki, tosty, w połączeniu z owocami lub najzwyczajniej w świecie wyjadany prosto ze słoika. Trudno uwierzyć, że z zaledwie trzech składników
można przygotować coś tak dobrego i zaskakującego. A jednak!
Składniki (na jeden słoik):
- 2 pełne szklanki obranych orzechów macadamia
- 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
1) Orzechy upraż na suchej patelni na złoty
kolor. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
2) Odmierz 4 łyżki wiórków i również je upraż
na suchej patelni, aż zrobią się złociste. Przesyp do miseczki i pozwól im
wystygnąć.
3) Do robota kuchennego wsyp orzechy i zacznij
miksować. W trakcie miksowania możesz robić przerwy, żeby zebrać kawałki przyklejone
do boków naczynia. Miksuj tak długo, aż orzechy zaczną puszczać olej i
zamieniać się w pastę.
4) Dodaj wiórki kokosowe (4 łyżki prażonych +
2 łyżki nieprażonych), kontynuuj miksowanie.
5) Posłodź syropem z agawy i miksuj do
momentu, gdy orzechy będą dobrze zmielone, a masa będzie miała konsystencję
kremu z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Przełóż do szczelnego słoiczka.
Smacznego!
Rewelacyjne połączenie smaków! Jestem pewna, że ten krem zagości pod moją choinką ;)
OdpowiedzUsuńAle to musi smakować obłędnie ! Szkoda że te orzechy są takie drogie :(
OdpowiedzUsuńwow, co za krem! nie dość, że orzechowy to jeszcze z kokosową nutą - ideał :)
OdpowiedzUsuńale krem , brzmi cudnie i nie mogę się doczekać reszty przepisów
OdpowiedzUsuń