Niedawno była imbirówka, a teraz przyszedł
czas na rozgrzewającą i pożywną zupę. Dzisiaj wybieram soczewicę. Jej
niepodważalnymi zaletami są dostępność przez cały rok i łatwość przyrządzania.
Oprócz tego świetnie sprawdza się nie tylko w zupach, ale także jako baza
roślinnych pasztetów i burgerów. Do tego jest pyszna i zdrowa. Ma niewiele
tłuszczu, ale dużo białka i węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym – to
dlatego jest tak sycąca. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B i magnez, które
pozytywnie wpływają na krążenie krwi i pracę serca. Mimo wszystkich tych zalet
wciąż wydaje mi się niedoceniona i zbyt często pomijana w naszych kuchniach,
dlatego tym przepisem chciałabym zachęcić do niej jeszcze nieprzekonanych.
Przygotowanie pomidorowej soczewicowej nie
jest zbyt wymagające, za to efekt uczyni znośnym nawet najzimniejszy grudniowy
(już!) wieczór. Zatem niezależnie od Waszych talentów kulinarnych, po
prostu łapcie za blendery i… smacznego!
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 3 średnie pomidory
- 100 g pomidorów suszonych w oleju (po
odsączeniu)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- papryka słodka mielona
- pieprz cayenne
- sól
Przygotowanie:
1) Soczewicę opłucz, zalej wodą (ok 3
cm powyżej powierzchni) i zacznij gotować.
2) Gdy soczewica będzie miękka, dodaj
pokrojone świeże i suszone pomidory. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż
soczewica zacznie się rozpadać.
3) Zmiksuj zupę blenderem na krem.
4) Dodaj koncentrat pomidorowy,
ponownie zmiksuj.
5) Dopraw do smaku sokiem z cytryny,
papryką, pieprzem i solą. Zupa powinna być naprawdę gęsta, ale jeśli chcesz,
możesz rozrzedzić ją wodą lub bulionem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz