sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczna granola



Przyszedł czas na kolejny świąteczny prezent. Tym razem proponuję bożonarodzeniową granolę: ciekawy pomysł na wykorzystanie świątecznych smaków w nieco mniej tradycyjnej formie.
Przy całej prostocie i łatwości wykonania, ta granola smakiem przebija chyba wszystkie, jakie kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo, jej złoty kolor cudownie wygląda w ozdobnych szklanych naczyniach, które z pewnością będą świetnym uzupełnieniem prezentu (i gwarancją, że zostanie po nim jakiś ślad).

Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki posiekanych pekanów
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki ghee (masła klarowanego)
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (można zastąpić samodzielnie przygotowaną mieszanką np. cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu itp.)
- opcjonalnie: rodzynki, suszone figi itp.

Przygotowanie:
1) Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (w wersji bez termoobiegu: 180 stopni).
2) W dużej misce wymieszaj płatki owsiane i orzechy.
3) W garnku roztop ghee, dodaj syrop klonowy i przyprawę piernikową, delikatnie podgrzej i wymieszaj do połączenia się składników (uważaj, by mieszanka nie zaczęła się gotować i żeby nic się nie przypaliło).
4) Maślano-klonowym syropem zalej płatki i orzechy, dokładnie wymieszaj. Rozprowadź masę równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i wstaw do pieca.
5) Piecz przez 15 minut, wyjmij blachę, zamieszaj granolę i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze przez ok. 10 minut, na ciemnozłoty kolor.
6) Po wyjęciu pozostaw granolę na blasze do ostygnięcia, a następnie przełóż do szczelnego pojemnika. Jeśli chcesz, wmieszaj rodzynki i inne suszone owoce.



3 komentarze:

  1. Ile ja bym dała za taką domową granolę ! Musi wspaniale chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja. Taka domowa granola zdecydowanie wygrywa z kupnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola jest najlepsza, a jeszcze bardziej smakuje taka świąteczna! :)

    OdpowiedzUsuń