sobota, 23 listopada 2013

Gorący imbir!



Szanse na wyjście z domu bez ciepłych kurtek i szalików, podobnie jak temperatura, zbliżają się do zera. Warto mieć coś, co uchroni nas przed zamarznięciem. Dlatego na sobotni wieczór przygotowałam imbirówkę. Robi się praktycznie sama, a jest pyszna, rozgrzewająca i zdrowa. Nie bez powodu jej składniki od tysięcy lat są stosowane w medycynie ajurwedyjskiej.
Imbir ułatwia przyswajanie składników odżywczych, dobrze wpływa na krążenie krwi i trawienie, a także chroni przed zimowymi przeziębieniami. Pochodząca z tej samej rodziny kurkuma nie tylko ma piękny intensywny kolor, ale przede wszystkim jest naturalnym lekarstwem. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a nawet chroni przed nowotworami. Hindusi naprawdę wiedzą co dobre!
O tym, że cytryna ma dużo wspomagającej odporność witaminy C słyszeliśmy chyba wszyscy aż zbyt wiele razy. Ale to nie koniec! Cytryna ułatwia wyregulowanie pracy wątroby i jelit, a zatem oczyszcza organizm. Oprócz tego jest bogata w wapń, który wzmacnia kości i zęby.
Miód to (dosłownie!) złoty środek na osłabienie i przemęczenie. Podobnie jak pozostałe składniki imbirówki detoksykuje i działa leczniczo. Ważne tylko, by nie dodawać go do zbyt gorącej herbaty, ponieważ wysoka temperatura zabija jego dobroczynne właściwości.
Jak widać po liście składników, imbirówka jest wprost stworzona na tę porę roku. No, i na weekend, kiedy oczyszczenie może być naprawdę potrzebne ;)  


Składniki (2 porcje):
- korzeń imbiru (kawałek długości ok. 10 cm)
- ¼ - ½ łyżeczki kurkumy (zależy od tego, jak bardzo pikantną imbirówkę lubisz)
- 2,5 szklanki wody
- 2 plasterki cytryny
- miód

Przygotowanie:
1) Imbir umyj, obierz (najłatwiej jest to zrobić przy pomocy łyżeczki), pokrój w cienkie plasterki i włóż do garnka.
2) Zalej imbir wodą i zacznij gotować. Dodaj kurkumę, wymieszaj.
3) Kiedy imbirówka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10–15 minut.
4) Przelej imbirówkę do kubków, dodaj po plasterku cytryny i posłodź miodem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz