Ten przepis jest winny nieprzespanej nocy. Co
prawda tylko jednej, ale za to nieprawdopodobnie męczącej. Wszystko dlatego, że
wymyśliłam go bardzo późnym wieczorem, a w domu nie miałam gruszek. A tak
bardzo chciałam jak najszybciej wypróbować nowy pomysł! Warto było poczekać,
kupić naprawdę dobre owoce i przygotować deser od początku do końca tak, jak
zaplanowałam. Zrobienie słonecznikowych miseczek może być nieco wymagające
manualnie, ale jeśli dopilnujecie, żeby natłuścić foremki, wyłożyć je folią i poczekać,
aż masa dobrze stężeje, porażka nie wchodzi w grę!
Te 0% cukru, 0% nabiału i 0% glutenu tarteczki
to 100% smaku i 100% zdrowia.
O zaletach kaszy jaglanej i jagód goji pisałam
już przy okazji jaglanki, ale to nie jedyne hiperskładniki w dzisiejszym
deserze.
Olej kokosowy to podobno najlepszy tłuszcz na
świecie. Nie bez powodu mieszkańcy rejonów, w których jego spożycie jest
wysokie, cieszą się dobrą kondycją i stanem zdrowia. Olej kokosowy daje dużo
energii, ale jest łatwostrawny i nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej,
a wręcz przyspiesza jej spalanie. Pomaga w przyswajaniu wielu minerałów (m. in.
wapnia i magnezu) oraz witamin A, D, E i K. Zwalcza bakterie, wirusy i grzyby,
dzięki czemu chroni przed infekcjami, a zawarte w nim tłuszcze obniżają ryzyko
chorób serca. A oprócz tego jest świetnym naturalnym kosmetykiem, który możemy
stosować m. in. jako balsam nawilżający lub maskę na włosy.
Nasiona słonecznika dostarczają nam magnezu,
który uspakaja nie tylko nerwy, ale także mięśnie i naczynia krwionośne. Dodatkowo
nasiona te mają działanie przeciwzapalne, obniżają poziom „złego” cholesterolu,
oczyszczają organizm z toksyn i chronią przed nowotworami.
Daktyle mają działanie natychmiastowe: ratują
przy nagłym braku energii. Oprócz tego są bogate w błonnik, potas, żelazo,
magnez i mangan. Dostarczają także witamin z grupy B oraz wit. A i C. Jednocześnie
zawierają niewiele tłuszczu i zero cholesterolu. A. I pomagają w poimprezowym
detoksie ;) W sam raz na weekend!
Składniki (4 porcje):
„miseczki”:
- 300 g nasion słonecznika
- 100 g suszonych daktyli
- 9 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
- 2 łyżki syropu z agawy
nadzienie:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1,5 - 2 szklanki mleka roślinnego
- syrop klonowy (do smaku, można zastąpić
miodem)
- cynamon mielony
na wierzch:
- 1 duża gruszka
- odrobina soku z cytryny
- suszone jagody goji (lub inne owoce)
Przygotowanie:
1) Zacznij od przygotowania spodów tarteczek:
w robocie kuchennym zmiel ziarna słonecznika tak, aby przypominały gruby
piasek. Stopniowo dodawaj daktyle (możesz je wcześniej pokroić, żeby ułatwić
robotowi pracę), olej kokosowy i syrop z agawy. Kontynuuj miksowanie, aż
powstała masa będzie stosunkowo jednolita i będzie dało się ją z łatwością
ugniatać palcami.
2) Foremki lub miseczki posmaruj oliwą i wyłóż
plastikową folią (dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem ciastek).
Następnie wylep naczynia słonecznikową masą tak, aby uformować z niej docelowy
kształt tarteczek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby olej dobrze stężał
i pozwolił ciastkom zachować kształt.
3) Przygotuj nadzienie: kaszę zmiel na mąkę
(np. w młynku do kawy), wsyp do garnka, zalej jedną szklanką mleka i zacznij
gotować na wolnym ogniu. Pamiętaj o mieszaniu, aby krem się nie przypalił. W
miarę jak kasza będzie wchłaniać płyn, dolewaj mleko, do uzyskania pożądanej gęstości
(nadzienie powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu). Dopraw do smaku
cynamonem i syropem klonowym. Ewentualnych grudek możesz się pozbyć przy pomocy
ręcznego blendera.
4) Przełóż nadzienie do miski, przykryj
plastikową folią (tak, by stykała się ona z powierzchnią kremu – dzięki temu
nie zrobi się kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
5) Kiedy spody tarteczek będą już twarde,
ostrożnie wyjmij je z foremek i delikatnie napełnij wystudzonym kremem. Na
wierzchu ułóż pokrojoną gruszkę pokropioną sokiem z cytryny (sprawi on, że
owoce nie ściemnieją). Ozdób suszonymi owocami. Smacznego!
wspaniale podane! i cały przepis brzmi znakomicie! ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo dokładnie opracowany i fajny efekt końcowy :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się pomysł na takie tarty :) szczególnie nadzienie pyszne!
OdpowiedzUsuń